Saturday, January 9, 2016

KURSUS DISIPLIN & KAUNSELING SMKDPM 2016

9 Januari 2016, bertempat di Bilik Gerakan SMKDPM, Kursus khas berkaitan Disiplin dan Kaunseling telah dilaksanakan bagi memberi penerangan dan penjelasan agar semua guru mendapat pendedahan asas berkaitan kedua-dua unit ini. Aspek yang diperbincangkan adalah tatacara bagaimana kawalan disiplin dapat dilaksanakan secara berterusan dan efisyen dalam masa yang sama memberi kesedaran sahsiah kepada murid agar mampu membuat perubahan untuk kebaikan diri sendiri.

Unit kaunseling sekolah memberi penekanan daripada aspek tanggungjawab sosial dalam usaha membantu memperkasakan kemenjadian murid agar lebih seimbang akademik dan sahsiahnya. Murid yang menerima kaunseling juga perlu mendapat peluang untuk menunjukkan perubahan positif, kerana perubahan akan berlaku secara berfasa melihat kepada perkembangan setiap individu.

Diharapkan kursus ini akan memberi lebih banyak impak positif kepada guru-guru untuk sama-sama menjadikan sekolah Datuk Peter Mojuntin....sekolah cemerlang dari segi akademik, sahsiah dan disiplin murid.

Puan Judy Liew ~ Ketua Guru Disiplin sedang memberi penerangan berkaitan tatacara disiplin sekolah & tanggungajwab semua guru dalam membantu melaksanakan tugas disiplin di sekolah ini.
En Mohd Fadley Fauzi ~ Ketua Unit Bimbingan Kaunseling Sekolah memberi input berkaitan fokus dan perancangan Unit Kaunseling bagi tahun 2016, dalam usaha membantu kemenjadian murid.

No comments:

Post a Comment